Programoversikt Framtidsfredag 23. juni
Felles frokost
Tid: 08:00 – 08:45
Sted: Rådhussalen, Steinkjer Rådhus
Hvem: Frokost leveres av Mære landbruksskole i samarbeid med Matvalget.
For de som ønsker er det mulig å få felles frokost i Rådhussalen fra kl. 08:00.
Dette er et tilbud som gjelder de med pass til Framtidsfredag.
Velferdsteknologi – informasjon og opplæring
Tid: 08:00 – 13:00
Sted: Weidemannsrommet 1. etasje, Steinkjer Rådhus
Hvem: Utstillingsrom med aktører som gir informasjon og opplæring
Steinkjer kommune viser hjelpemidler som de har tatt i bruk i sine tjenester, og svarer på spørsmål. Steinkjer Kommune
Pensjonistforbundet kan svare på spørsmål om velferdsteknologi og digital hjemmebehandling. Pensjonistforbundet
Masterstudent Anna Eline Roksvåg gir gode tips, svarer på spørsmål og gir hjelp på nettbrett, smarttelefon eller andre digitale flater.
Likestillingssenteret KUN representerer Digitalt Aktivitetssenter. Likestillingssenteret KUN
VilMer viser velferdsteknologi som gir personsentrert omsorg. VilMer
NOEN gir svar på personsentrert omsorg rettet mot mennesker med kognitiv svikt eller demens. NOEN
Trøndelagsløftet demonstrerer Digitalt visningsrom for velferdsteknologi. Trøndelagsløftet / Statsforvalteren i Trøndelag
Sensio viser frem lokaliseringsteknologi og mobile trygghetsalarmer. Sensio
Hjelpemiddelsentralen viser frem teknologi og hjelpemidler som de låner ut. NAV Hjelpemiddelsentralen Trøndelag
Attraktive regioner
Tid: 09:00 – 09:45
Sted: O2 – huset, restauranten
Hvem: informasjon kommer
Vi må i større grad ta ansvar for egen alderdom sier helseministeren. Hvordan kan vi gjøre det?
Tid: 09:00 – 09:45
Sted: O2-huset, møterom 1. etasje.
Hvem: Anne-Kari Minsaas og Turid Austheim
Anne-Kari Minsaas, Pensjonistforbundet
Velferdsteknologi er hjelpemidler som kan bidra til et tryggere, mer aktivt og sosialt liv. Pensjonistforbundet mener det er viktig å gi informasjon og opplæring, slik at eldre blir klar over hvilke muligheter som finnes.
Turid Austheim, Steinkjer Kommune
Steinkjer kommune har tatt i bruk velferdsteknologi i sine tjenester, og vil informere om det.
Idretten som verdens beste inkluderings- og integreringsarena!
Tid: 09:00 – 09:45
Sted: InnoCamp – auditorium B123
Hvem: Zaineb Al-Samarai, kandidat som ny president i Norges Idrettsforbund, seniorrådgiver og partner i Storm Samfunn.
Idrett er en av de beste arenaene vi har i Norge for å bekjempe utenforskap, for å få bedre integrering og for å bygge opp fremtidige talenter uavhengig av hva de velger å gjøre i livet.
Vi skal høre presidentkandidaten i Norges Idrettsforbund, Zaineb Al-Samarai, sine egne erfaringer med idretten og hva den kan bety for de som kjenner på utenforskap, mangel på livsmestring og tilhørighet. Vær forberedt på en sterk og inspirerende historie.
Et arbeidsliv for psykisk helse. ABC for god psykisk helse.
Tid: 09:00 – 09:45
Sted: InnoCamp – auditorium P111
Hvem: Steinar Krokstad, professor i sosialmedisin, HUNT forskningssenter, NTNU – Lars Erik Lund, konserndirektør, Veidekke – Sidsel Bjørgvik, avdelingsdirektør NAV Arbeidslivssenter – Leif Eggen, seniorrådgiver og arbeidsgiverlos, NAV – Hanne Vilja Sagmo, prosjektleder ABC-kampanjen
Hva er ABC for god psykisk helse?
Hva skjer når du forteller åpent om psykiske plager?
Hva preger en arbeidsplass som fremmer god psykisk helse?
Cravings – slik får du kontroll over matsuget!
Tid: 09:00 – 09:45
Sted: InnoCamp – undervisningsrom A203
Hvem: Lise Sofie Nøss
Lise Sofie Nøss har 4 års utdanning innen ernæring og er forfatteren bak boka CRAVINGS. Hun jobber som ernæringskonsulent hvor hun hjelper folk å ta bedre matvalg, få mer energi og skape et sunt forhold til mat.
Flere av oss har nok kjent følelsen av at man plutselig blir fysen på noe godt – og helst med én gang. Lise Sofie gir oss råd om hvordan vi kan forholde oss til disse cravingene! Du vil lære mer om hvorfor det oppstår, ditt forhold til mat og hvilke praktiske tips du kan ta i bruk for å ta bedre matvalg.
Lise Sofie mener at god helse handler om det psykiske, fysiske og det sosiale, og formidler sin kunnskap på instagram (lisesofies), tiktok (lisesofies.nutrition), lisesofie.com og gjennom foredrag.
Sofaprat: Bedre jordhelse = bedre bunnlinje?
Tid: 09:00 – 09:45
Sted: InnoCamp – Greenroom
Hvem: Anders Egge fra Norsk landbruksrådgiving – Lars Olav Stavnes, gårdbruker på Reppe Søndre utenfor Trondheim – programleder: Ingrid Gauslaa Hårstad fra Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein.
Hvordan står det til med jord-helsa di?
Hva er god jordhelse og hvordan påvirker jordhelsa avlingsmengde, kvalitet og bondens økonomi?
Hvorfor er jordhelse viktig?
Hvordan står det til med Trøndersk jord?
Hvordan kan fokus på jordhelse styrke Trøndersk landbruk og hvorfor angår dette alle?
Dette er spørsmål som skal diskuteres i en uformell sofaprat ledet av Ingrid Gauslaa Hårstad fra Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein. Med seg i sofaen har hun Anders Egge fra Norsk landbruksrådgiving og Lars Olav Stavnes, gårdbruker på Reppe Søndre utenfor Trondheim.
Jobbfestival med stands
Tid: 09:00 – 13:00
Sted: InnoCamp – Origo
Hvem: Utstillere jobbmessen:
NAV
Innovasjon Norge
Trønder-Avisa
Intro Trainee
NTE
Sparebank1 SMN
Steinkjer Kommune
Fixrate
Smart Norway
Fylkeskommunen
Salmar Settefisk AS
MM Cartoon Follacell
InnTre Kjeldstad
Multiconsult
Steinkjer Næringsforum/ NHO
Tensio
Friskgården
Aker Sollutions – Verdal
Felleskjøpet Agri
Helse Nord-Trøndelag
Byggmakker
NORD universitet
Norconsult
Karriereveiledning.no
iteam (tidligere Adcom)
Metall Bygg AS
Adecco Norge AS
PricewaterhouseCoopers AS
DNB Bank ASA
Sofasamtale: Kan vi unngå at det grønne skiftet møter seg selv i døra?
Tid: 10:00 – 10:45
Sted: Rådhussalen, Steinkjer Rådhus
Hvem: Åslaug Haga, administrerende direktør Fornybar Norge – Ivar Myklebust, avdelingsdirektør i Miljødirektoratet – Tone Sofie Aglen, politisk kommentator, NRK – Arne Bardalen, Nibio – Lars Haltbrekken, stortingsrepresentant
Hvordan kan man unngå at det grønne skiftet møter seg selv i døra?
Sofasamtale med administrerende direktør i Fornybar Norge, Åslaug Haga, seniorrådgiver i NIBIO, Arne Bardalen, , stortingsrepresentant SV, Lars Haltbrekken og politisk kommentator i NRK, Tone Sofie Aglen. Samtalen ledes av redaktør i Trønderdebatt, Snorre Valen.
Fra jordras til cybersikkerhet. Hvor trygt er Trøndelag?
Tid: 10:00 – 10:45
Sted: Rådhussalen, Steinkjer Rådhus
Hvem: informasjon kommer
Hjelp, hva skjer med økonomien for oss unge?
Tid: 10:00 – 10:45
Sted: O2 – huset, restauranten
Hvem: Kornelia Minsaas, influenser, innholdskreatør og sparetipser – Eldar Rønning, privatøkonom og autorisert finansrådgiver, Sparebank1 SMN – Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom Sparebank1 Markets
Mangfoldsledelse – Viktigheten av å omfavne forskjellene mellom mennesker på arbeidsplassen!
Tid: 10:00 – 10:45
Sted: InnoCamp – auditorium B123
Hvem: Kimiya Sajjadi, prisvinnende taler på mangfold og inkludering
Kimiya Sajjadi er grunnlegger av Big Enough Global, og er en av Norges mest kjente navn når det snakkes om mangfold og inkludering. Hun har blitt kåret som en av Dagens Næringslivs sine 30 lederstjerner under 30 år, og har hjulpet over 80 bedrifter fra privat og offentlig næringsliv med mangfold og inkludering. For sitt arbeid har hun vunnet flere priser.
Kimiya er opptatt av å kombinere forskning, personlige historier, og erfaringen hennes som konsulent for å lage foredrag som er konkrete, interaktive og motiverende. Hun kommer til Framtidsfredag for å snakke om viktigheten av å omfavne forskjellene mellom mennesker på arbeidsplassen. Hva konkret kan vi gjøre for å sikre mangfold på arbeidsplassen vår, og hvem sitt ansvar er det?
Ungdom i digital villmark – hvordan berge helse og forstand? ABC for god psykisk helse
Tid: 10:00 – 10:45
Sted: InnoCamp – auditorium P111
Hvem: Oda Okkenhaug, Stine Marie Hommelhaug, Sara Løtveit og Morten Krokstad
Hvilken digital virkelighet vokser de unge inn i?
Er de frarøvet levekår som fremmer helse og livskvalitet?
Hvilke forbilder påvirker ungdommers liv i dag?
Hvordan skape gode levekår for nye generasjoner?
«Datamaskiner og cyber space; Usynlig, ubegripelig og uhåndterlig»
Tid: 10:00 – 10:45
Sted: InnoCamp – Greenroom
Hvem: Jørgen Dyrhaug, Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM)
Vi lever i en rar men gjennomregulert verden!
Hvor myndighetene kommer hjem til oss, feier pipen vår, og kommer med pålegg om slukkeutstyr og antall brannvarslere. For at vi som bor der skal være litt tryggere.
Hvor du, om du vil kjøre moped, som har en maks toppfart på 45 km/h, må gjennom teoretisk og praktisk opplæring, samt er sertifiseringsprosess hos Statens vegvesen, hvor du beviser at du har et minimum av teoretiske, tekniske og praktiske ferdigheter.
Og det er ikke noe galt med dette! Det er jo egentlig bra at disse kravene er der.
Men så kommer vi til datamaskiner og internett. Og bruken av dette.
Da er det plutselig ikke ett eneste krav til teoretisk og praktisk opplæring, ei heller noen sertifiseringsprosess hos «Statens datamaskinvesen», hvor du beviser dine teoretiske og praktiske ferdigheter.
Med datamaskiner kan hvemsomhelst gjøre hvasomhelst hvorsomhelst? Sånt blir det trøbbel av…
Bærekraftig kjøtt
Tid: 10:00 – 10:45
Sted: InnoCamp – undervisningsrom A203
Hvem: Roar Hildonen, restauratør To Rom og Kjøkken – Tove Hatling Jystad, Grønt kompetansesenter Mære – Skjetlein – Britt Signe Granli, Nortura Vekst – Arve Pettersen og Arnt Morten Haugen fra Nortura Steinkjer.
Kokken – en del av klimaløsningen med Roar Hildonen, To rom og kjøkken
Kokkens tilnærming til å bruke hele dyret i matlagingen er viktig. Tradisjonelt har deler av dyret blitt oversett eller kastet, noe som fører til unødvendig matsvinn og økt belastning på miljøet. Ved å ta i bruk hele dyret, kan kokkene bidra til å redusere matsvinnet og utnytte ressursene mer effektivt. Kokker kan introdusere mindre kjente deler av dyret i menyen sin. Dette inkluderer organer, kraftbein, kotelettkanter, eller mindre populære stykker kjøtt. Ved å gi disse delene en ny vri og vise gjestene at de er like delikate som de mer tradisjonelle kuttene, kan kokker bidra til å redusere matsvinn og samtidig tilby spennende smaksopplevelser.
Bærekraftig storfekjøtt, Tove Hatling Jystad, Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein
Denne sommeren iverksetter Nortura og Mære, sammen med Tine, Geno, Nord Universitet og NMBU et unikt fôringsforsøk for å undersøke hvorvidt tilsetning av metanhemmere kan redusere utslipp av metan fra kjøttproduserende dyr. Prosjektet er unikt i norsk sammenheng, og Nortura vil som første aktør i Norge teste metanhemmere på kjøttproduserende dyr under norske produksjonsforhold. TINE har testet teknologien på melkekyr med godt resultat. Tilsvarende forsøk internasjonalt har gitt lovende resultater.
Min Bonde og Bondens utsalg – pilotprosjekter for Nortura
Med Britt Signe Granli fra Nortura Vekst, Arve Pettersen og Arnt Morten Haugen fra Nortura Steinkjer.
MinBonde tester ut nye løsninger som gir oss forbrukere mulighet til å kjøpe kjøtt rett fra bonden. Konseptet utvikles og drives av Vekstlaben i Nortura. Tettere bånd mellom forbruker og produsent, økt lønnsomhet for bonden og muligheter for å få varene levert hjem på døra. Hør mer om erfaringene så langt og planene videre!
Bondens utsalg gir oss som kunder mulighet til å finne Norturas produkter på en plass. Nortura åpnet dørene til Bondens Utsalg på Steinkjer høsten 2022 og mottagelsen har vært ENORMT positiv. 10 000 følgere på Facebook og kunder i kø! Hør mer hvordan Nortura ønsker å utvikle Bondens Utsalg videre!
Totalberedskap
Tid: 11:00 – 11:45
Sted: Rådhussalen, Steinkjer Rådhus
Hvem: Harald Sunde, kommisjonsleder Totalberedskapskommisjonen – Ida Stuberg, ordfører Inderøy kommune og medlem av Totalberedskapskommisjonen – Bjørn Vik Mo, viseadministrerende direktør Coop Midt Norge – Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør, NHO
Ledertrening
Tid: 11:00 – 11:45
Sted: Formannskapssalen, Steinkjer Rådhus
Hvem: informasjon kommer
Bærekraft i praksis
Tid: 11:00 – 11:45
Sted: O2 – huset, restauranten
Hvem: Sindre Nyeng, leder for Bærekraft og Innovasjon i Børstad Transport – Torkel Marsdal Hansen, Prosjektleder Kråkøya sirkulærøkonomiske industripark – Sunniva Nicolaisen, viseadministrerende direktør MOEN – gruppen; Oceanize – Egil Andersen, Antec Biogas
Digitale Muligheter
Tid: 11:00 – 11:45
Sted: O2-huset, møterom 1. etasje
Hvem: Linn Bylund, KUN – Arild Pedersen, Pensjonistforbundet – Hilde M. L. Pettersen-Bromseth, Trøndelagsløftet
Vi orienterer om spennende digitale muligheter:
Linn Bylund fra likestillingssenteret KUN orienterer om et prosjekt som tester ut Digitalt aktivitetssenter.
Kan dette være et alternativ eller tilskudd til et ordinært aktivitetssenter?
Arild Pedersen er teknologiambassadør i Pensjonistforbundet, og orienterer om Digital hjemmeoppfølging som en helsetjeneste.
Hva er dette, og hvilke fordeler ligger i konseptet?
Trøndelagsløftet har utviklet et digitalt visningsrom for velferdsteknologi.
Hilde Pettersen Bromseth viser hvordan det kan brukes.
Datadrevet og prestasjonsfokusert mangfoldsledelse
Tid: 11:00 – 11:45
Sted: InnoCamp – auditorium B123
Hvem: Manav Rihel Kumar, CEO Diversity Index
The Diversity Index er et selskap som måler virksomheters mangfoldsmodenhet. Det vil si bedrifters evne til å skape inkludering på tvers av mangfoldstyper for å skape forretningsverdi. For veldig mange bedrifter har gode intensjoner, men de har ikke de riktige verktøyene eller kompetansen til å være der de ønsker å være. Man er rett og slett ikke god nok til å tiltrekke, inkludere og utnytte mangfold.
CEO Manav Rihel Kumar kommer til Framtidsfredag med en datadrevet og prestasjonsfokusert tilnærming til mangfoldedelse, hvor han vil gi publikum nyttige verktøy som de kan bruke til å jobbe systematisk og målrettet for å utløse potensialet i nettopp mangfold.
Sosial markedsføring og effektiv folkeopplysning. ABC for god psykisk helse.
Tid: 11:00- 11:45
Sted: InnoCamp – auditorium P111
Hvem: Ruth Marie Donovan og Steinar Krokstad, professor i sosialmedisin, HUNT forskningssenter, NTNU.
Hvordan kombinere kunnskap fra sosial markedsføring og psykisk helse inn i et verktøy for god psykisk helse? Hvordan ble ABC for god psykisk helse til? Hvordan har reisen fra Australia til Trøndelag vært?
Hva er ABC for god psykisk helse? Hvordan står det til med din ABC?
Kurs: Inspirasjon til sunn og enkel hverdagsmat
Tid: 11:00 – 11:45
Sted: InnoCamp – undervisningsrom A203
Hvem: Ann Kristin Wang, Matvalget
Ann Kristin Wang er rådgiver i Matvalget, kokk og kokebokforfatter. Hun har jobbet med formidling, vertskap, matkultur og markedsføring, både i privat og offentlig sektor.
Det er flest hverdager. Selv om det kan være en utfordring å lage mat til fest, er det et konstant hodebry hvilken mat du skal lage hver eneste dag. År ut og år inn. Uansett om du lager mat til andre eller deg selv. Den skal jo tross alt være av en slik art at den er bra for kroppen, for hjernen og nå skal maten vi spiser også spille på lag med naturen og være bærekraftig for en hel klode. Maten skal smake godt, du skal ha tid til å lage den og den skal være rimelig i innkjøp.
Finnes det en overkommelig løsning? Ja!
Matvalget jobber med det bærekraftige måltidet, en liten gavepakke med seks råd som hjelper deg å komponere fullverdige måltider som er mettende, næringsrike, miljøvennlige og velsmakende. Og ikke nok med det! De seks rådene er også vidunderlige verktøy for å bruke lokale råvarer, velge mer økologisk og ta vare på matkulturen vår.
Velkommen på kurs, du skal få smake deg igjennom de seks rådene, det skal bli helt konkret og nyttig.
Mathverdagen kommer ikke til å bli den samme igjen.
Matvalget er en veiledningstjeneste som setter en ny standard for offentlige måltider. Matvalget jobber nytenkende og banebrytende med matforbruk- og måltidsløsninger som forener folkehelse-, miljø- og klimakrav. Vi jobber på systemnivå, med konkrete praktiske løsninger som passer for kokker, matansvarlige, beslutningstakere, spisegjestene og leverandørleddet.
Nose to tail: Show and tell i teltet, 1. runde
Tid: 11:00 – 11:45
Sted: InnoCamp – Framtidsteltet foran hovedinngangen
Hvem: Roar Hildonen, restauratør og kokk Sindre Fagermo Hjelmseth, begge fra To Rom og Kjøkken
Indrefilet, ytrefilet, entrecote og flatbiff er kjente stykningsdeler. Men har du hørt om slaktebiffen, brisket eller tri tip?
Et slakt består av en stor mengde forskjellige stykningsdeler og kokker med respekt for faget er godt kjent med disse.
På dette inspirasjonskurset får du lære mer om hvordan dette kjøttet kan forvandles til de lekreste retter. Det å bruke hele dyret fra nese til hale er god bærekraft både med tanke på økonomi og matsvinn! Roar Hildonen driver restauranten To rom og kjøkken i Trondheim. Restauranten benytter seg av lokale produsenter og leverandører for å sikre at råvarene som brukes i matlagingen er av høy kvalitet og så ferske som mulig. Dette gir gjestene en autentisk smaksopplevelse som også støtter opp om lokale matprodusenter.
Hos Roar Hildonen og kokkene hans på To Rom og Kjøkken er det å bruke HELE dyret en selvfølge!
Trøndelags nye rolle i forsvaret av Norge og nordisk forsvarssamarbeid.
Tid: 12:00 – 12:45
Sted: Rådhussalen, Steinkjer Rådhus
Hvem: informasjon kommer
Hva skal til for å gjøre næringsbygg grønne og bærekraftige?
Er arbeid med energi i næringsbygg en kostnad eller besparelse?
Tid: 12:00 – 12:45
Sted: Formannskapssalen, Steinkjer Rådhus
Hvem: Ove Sotberg, CEO Konsernsjef Entro og Kersti Lønnum, regionleder Nord Entro
Entro har jobbet med bærekraft i bygg i over 30 år, og vil på første del av innlegget fortelle om hvordan du som eier og/eller drifter ett eller flere næringsbygg kan kartlegge energityver og spare penger på redusert energiforbruk.
I del to av innlegget vil vi rette fokus mot gunstige økonomiske vilkår i bærekraftige bygg, og hva som skal til for å oppnå bedre betingelser.
Utsikter fremover – hvor går økonomien og renten?
Tid: 12:00 – 12:45
Sted: O2 – huset, restauranten
Hvem: Harald Magnus Andreassen
Klarer vi å levere forsvarlige helse- og omsorgstjenester i framtiden?
Tid: 12:00 – 12:45
Sted: O2-huset, møterom 1. etasje
Hvem: Jan Vaage, fylkeslege og Sigrid Moum, seniorrådgiver
Panelsamtale: Mangfold
Tid: 12:00 – 12:45
Sted: InnoCamp – auditorium B123
Hvem: Oda Okkenhaug, kommentator og debattansvarlig Trønderdebatt – Anita Krohn Traaseth, European Innovation Council – Julie Flikke, doktorgradstipendiat, NTNU – Manav Rihel Kumar, CEO Diversity Index i Seema
Kan vi heve befolkningens kunnskap om psykisk helse? ABC for god psykisk helse
Tid: 12:00- 12:45
Sted: InnoCamp – auditorium P111
Hvem: Hanna Vilja Sagmo, prosjektleder ABC-Kampanjen og Steinar Krokstad, professor i sosialmedisin, HUNT forskningssenter, NTNU.
ABC-kampanjen – en nasjonal pilot i Trøndelag. Kampanjen er omtalt i Folkehelsemeldingen og finansiert av Regjeringen som ledd i opptrappingsplanen for psykisk helse. Kampanjen har vekket oppsikt på World Conferece og Public Health i Roma, og den følges av forskning.
«Det er maten vår, for pokker!» v/Anders Nordstad
Tid: 12:00 – 12:45
Sted: InnoCamp – Greenroom
Hvem: Anders Nordstad, konsulent og rådgiver innenfor landbruk og organisasjonsutvikling
Om myter, halvsannheter og paradokser i det norske matsystemet. Hvem skal produsere maten vår i fremtiden?
Anders Nordstad har fått en stor følgerskare i sosiale medier (facebook/AndersNordstad Blogg) som kritiker av det norske matsystemet. Han skal holde innledning om hva han mener har gått galt, og hvordan mat- og landbrukspolitikken kan gi levende bygder og større selvforsyning. Anders Nordstad fikk Matprisen, Årets Formidler i 2022. Han viser oss det norske matsystemet på en måte som de færreste forbrukere kjenner til. Anders formidler livsviktig informasjon om det viktigste vi alle deler, nemlig maten vår. Hva er det som bestemmer hva maten skal koste? Er det råvareprisen? Er det det norske tollvernet? Eller er det kanskje smarte “kjøpmenn” som vet hva du og jeg er villig til å betale for et produkt?
Anders Nordstad er konsulent og rådgiver innenfor landbruk og organisasjonsutvikling. Han har også engasjert seg i lokale initiativer og prosjekter som arbeider for å styrke norsk matproduksjon og bærekraftig landbruk.
E-sport og kreativ teknologi som arnested for framtidens «Tech-heads»
Tid: 12:00 – 12:45
Sted: InnoCamp – undervisningsrom A203
Hvem: Alex Hole, Jotunheimen E-sportsenter, Trondheim og Center Gaming, Innherred
Naboen i Øst
Tid: 13:00 – 13:45
Sted: Rådhussalen, Steinkjer Rådhus
Hvem: Karen-Anna Eggen, forsker, Institutt for forsvarsstudier (IFS) – Bjørn Arild Gram, forsvarsminister
Risiko og Sårbarhetsanalyse for Trøndelag
Tid: 13:00 – 13:45
Sted: Formannskapssalen, Steinkjer Rådhus
Hvem: Dag Otto Skar, Fylkesberedskapsjef
Attraktive samfunn: Kompetanse
Tid: 13:00 – 13:45
Sted: InnoCamp – auditorium B123
Hvem: informasjon kommer
Idrett for alle?
Tid: 13:00- 13:45
Sted: InnoCamp – auditorium P111
Hvem: Jan-Terje Brandsegg Mathisen, daglig leder Steinkjer Håndballklubb – Linn Bylund, seniorrådgiver Likestillingssenteret KUN
Regjeringens idrettsstrategi (2021) fastslår at “Idrett er viktig i et inkluderende lokalsamfunn. Deltakelse hindrer utenforskap og fremmer inkludering.” Idretten er en sosialiserings- og læringsarena hvor barn og unge utvikler seg både fysisk og mentalt. Idrett skaper tilhørighet, fellesskapsfølelse og livslange vennskapsbånd.
Ungdatatall fra 2017 viser at hele 93% av ungdommene på et eller annet tidspunkt i oppveksten har deltatt i organisert idrett.
Samtidig ser vi at det finnes en rekke barrierer som er til hinder for barn og unges deltakelse i organisert idrett og at det krever målrettet og kunnskapsdrevet arbeid for å bidra til å bryte ned disse barrierene. Vi ser også at idrettslagene opplever nye og komplekse utfordringer som krever at de jobber på andre måter enn før.
Vi inviterer til en samtale om framtidas idrettslag og hva som må til for å lykkes med å hindre utenforskap og fremme inkludering i idretten.
Sofaprat: Hvordan står det til med det norske matsystemet?
Tid: 13:00 – 13:45
Sted: InnoCamp – Greenroom
Hvem: Anders Nordstad, matskribent – Trine H. Vaag, Nortura – Bjørn Vik Mo, viseadministrerende direktør, Coop Midt-Norge – Sofapratleder: Nils Heldal, kreatør og ukentlig leder Framom Byrå
Hvordan kan vi jobbe sammen og finne passende løsninger for å styrke det norske matssystemet og sikre rettferdig inntjening for bøndene samtidig som vi opprettholder tilgjengeligheten av sunn og bærekraftig mat?
Det norske matsystemet er generelt sett godt utviklet og kjennetegnes av høy kvalitet, strenge standarder for matsikkerhet og et sterkt fokus på bærekraftig produksjon. Norge har en rik landbruks- og fiskeritradisjon, og matproduksjonen er basert på prinsippene om kvalitet, dyrevelferd og høy standard for miljøhensyn.
Norge har et mangfoldig jordbruk med både småskala familiebruk og større kommersielle enheter. Selv om det norske matsystemet i stor grad er selvforsynt, er det også avhengig av importerte varer for å dekke et bredt spekter av matvarer.
En av de pågående utfordringene i det norske matsystemet er lønnsnivået for bønder. Mange bønder opplever lav lønn sammenlignet med andre yrkesgrupper, noe som kan føre til redusert motivasjon og nedgang i antall bønder. Dette kan igjen påvirke matproduksjonen og landbrukets bærekraft på lang sikt.
I denne sofapraten ledet av Nils Heldal skal vi se nærmere på noen av utfordringene med det norske matsystemet.
Live podcast med Jegerpodden
Tid: 13:00 – 13:45
Sted: InnoCamp – undervisningsrom A203
Hvem: John Petter Mellingen og Jon Inge Vik med Jegerpodden
In the Age of AI, Empathy is More Important than Ever
Tid: 13:00 – 13:45
Sted: Famille Restaurant
Hvem: Federico Lozano, assistant Proffesor II of Innovation, NTNU
Federico Lozano er lidenskapelig opptatt av å hjelpe mennesker til å skape og innovere. Han skal snakke om hvordan vi lever i en tid hvor kunstig intelligens eller AI, og ChatGPT har blitt verktøy man bruker i hverdagen og i arbeidslivet.
Hvorfor er empati viktigere enn noensinne?
Forsvar og totalberedskap
Tid: 14:00 – 14:45
Sted: Rådhussalen, Steinkjer Rådhus
Hvem: Harald Sunde, kommisjonsleder Totalberedskapskommisjonen – Christian Stav, konsernsjef NTE – Eirik Kristoffersen, general og Norges forsvarssjef – Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør NHO – Bjørn Arild Gram, forsvarsminister
Trusler og hets mot lokale folkevalgte
Tid: 14:00 – 14:45
Sted: Formannskapssalen, Steinkjer Rådhus
Hvem: Sivert Bragstad Rannem
Personsentrert omsorg og gode opplevelser for eldre
Tid: 14:00 – 14:45
Sted: O2 – huset, møterom 1. etasje
Hvem: Marthe Dyrud, VilMer og Heidi Wang, NOEN
Marthe Dyrud fra VilMer vil gi eksempler på hvordan de jobber for å skape gode opplevelser for eldre.
Heide Wang fra NOEN, jobber med forebyggende og helsefremmende tjenester for voksne med kognitiv svikt og demens.
Kunnskapsminister Tonje Brenna
Tid: 14:00 – 14:45
Sted: InnoCamp – auditorium B123
Hvem: Tonje Brenna, kunnskapsminister
Frivillighetens rolle i folkehelsearbeidet. ABC for god psykisk helse
Tid: 14:00 – 14:45
Sted: InnoCamp – auditorium P111
Hvem: Tanja Plasil, prosjektleder, europeisk frivillighetshovedstad 2023: Trondheim – Ida Westerhus, Røde Kors – Aud Ramberg, Friskgården AS – Linda Rørvik – Steinar Krokstad, professor i sosialmedisin, HUNT Forskningssenter, NTNU
Trondheim frivillighets-hovedstad i 2023: Hva kan frivilligheten bidra med av aktivitet, sosiale fellesskap og meningsfullt engasjement?
Kan bedre samarbeid mellom ROP-tjenester og frivilligheten bygge kapasitet i folkehelsearbeidet?
Kristin Danielsen
Tid: 14:00 – 14:45
Sted: InnoCamp – Greenroom
Hvem: Kristin Danielsen, Direktør i Norsk kulturråd
Sofaprat: Ka ska vi med Kløbb?
Tid: 14:00 – 14:45
Sted: InnoCamp – undervisningsrom A203
Hvem: Kirsten Indgjerd Værdal, direktør for plan og næring i Trøndelag Fylkeskommune – Ann Kristin Wang, rådgiver Matvalget – Vigdis Hjulstad Belbo, Snåsa bygdekvinnelag – Kyrre Dybdahl, president i Norske kokkers landsforening. Programleder: Inge Johnsen, Måltidskultur AS.
Bevaring av lokal matkultur handler om å ivareta det unike og verdifulle ved en regions historie og tradisjoner. Det handler om å nyte de fantastiske stedegne smakene og næringsverdiene som finnes i lokale råvarer og oppskrifter, og samtidig styrke samfunnet og økonomien.
Vi kan ta del i bevaringen av lokal matkultur på ulike måter, som å lære oppskrifter og tradisjoner videre til nye generasjoner, støtte lokale produsenter og restauranter, og ha et bevisst forhold til matproduksjon og forbruk. Ved å velge lokale råvarer og mat som er produsert på en bærekraftig måte, kan vi nyte fantastisk mat samtidig som vi bidrar til å skape en mer bærekraftig og sunn fremtid. Men er vi interesserte i dette?
Hva er det som styrer endringen i hva vi spiser? Hvorfor taper de tradisjonelle norske rettene mot internasjonale retter fra Italia, Frankrike og Mexico. Skal vi ta vare på vår lokale matkultur eller er det greit at det er mer vanlig med taco, pizza og pasta som festmåltider?
Hva er det verdt å ta vare på og hvem er det som skal ta den jobben?
Gnocchi versus kløbb – bouillabaisse versus mølje – panna cotta versus fløtepudding. Hvorfor er ikke de norske variantene “bra nok”?
Dette blir noe av det vi skal diskutere i denne sofapraten med inviterte gjester og programleder Inge Johnsen fra Måltidskultur AS.
Hva står på agendaen til «Innovasjon Europa» og hvorfor og hvordan er den norske ledelsesmodellen godt posisjonert for fremtiden?
Tid: 14.00-14:45
Sted: InnoCamp – Origo
Hvem: Anita Krohn Traaseth, European Innovation Council
Det er typisk trøndersk å være opptatt av fremtiden – og å invitere bredt til innspill og kunnskap for å ligge foran. Anita Krohn Traaset gleder seg til å komme til Framtidsfredag, og skal dele hva som står øverst på agendaen i «Innovasjon Europa» og hvordan og hvorfor den norske ledelsesmodellen er godt posisjonert for fremtiden.
Nose to tail: Show and tell i teltet, 2. runde
Tid: 14:00 – 14:45
Sted: InnoCamp – Framtidsteltet foran hovedinngangen
Hvem: Roar Hildonen, restauratør To Rom og Kjøkken og Sindre Fagermo Hjelmseth, kokk To Rom og Kjøkken
Indrefilet, ytrefilet, entrecote og flatbiff er kjente stykningsdeler. Men har du hørt om slaktebiffen, brisket eller tri tip?
Et slakt består av en stor mengde forskjellige stykningsdeler og kokker med respekt for faget er godt kjent med disse.
På dette inspirasjonskurset får du lære mer om hvordan dette kjøttet kan forvandles til de lekreste retter. Det å bruke hele dyret fra nese til hale er god bærekraft både med tanke på økonomi og matsvinn! Roar Hildonen driver restauranten To rom og kjøkken i Trondheim. Restauranten benytter seg av lokale produsenter og leverandører for å sikre at råvarene som brukes i matlagingen er av høy kvalitet og så ferske som mulig. Dette gir gjestene en autentisk smaksopplevelse som også støtter opp om lokale matprodusenter.
Hos Roar Hildonen og kokkene hans på To Rom og Kjøkken er det å bruke HELE dyret en selvfølge!
SINTEF
Tid: 15:00 – 15:45
Sted: Rådhussalen, Steinkjer Rådhus
Hvem: Alexandra Bech Gjørv, konsernsjef, SINTEF
AtB: Fremtidens bærekraftige mobilitet
Tid: 15:00 – 15:45
Sted: Formannskapssalen, Steinkjer Rådhus
Hvem: Grete Fuglem Tennås, administrerende direktør, AtB
Måten vi forflytter oss på er i stadig endring og kundene ønsker bærekraftige transportvalg. Mange av morgendagens mobilitetsløsninger er allerede her, AtB er klare til å lede veien mot en smartere, grønnere og mer tilgjengelig mobilitetsfremtid.
Grønne lån og anbudsprosesser
Tid: 15:00 – 15:45
Sted: O2 – huset, restauranten
Hvem: Vegard Helland, konserndirektør for bedriftsmarked Sparebank1 SMN – Hilde Børstad Melhus, daglig leder Innherred Anskaffelser
Thor Gotaas: Folkeminnegransker og forfatter
Tid: 15:00 – 15:45
Sted: O2 – huset, møterom 1. etasje
Hvem: Thor Gotaas, forfatter og folkeminnegransker
Tatere Trøndelag
Tid: 15:00 – 15:45
Sted: InnoCamp – auditorium B123
Hvem: Jon Arild Johansen
Hvordan kan vi få et mer bærekraftig matsystem og økt sjølforsyning
Tid: 15:00 – 15:45
Sted: InnoCamp – undervisningsrom A203
Hvem: Anstein Lyngstad, fungerende landbruksdirektør
«Amerikansk karmageddon: Tanker om mitt fordømte fedreland».
Tid: 15:00-15:45
Sted: InnoCamp – Origo
Hvem: Thomas Seltzer, musiker, programleder, forfatter av boka «Karmageddon: Tanker om mitt fordømte fedreland»
Thomas Seltzer har fått mye oppmerksomhet for dokumentarserien «UXA – Thomas Seltzers Amerika» der han så nærmere på leveforholdene og bekymringene til mange blant USAs arbeider- og middelklasse.
I boka «Amerikansk karmageddon: Tanker om mitt fordømte fedreland», går Seltzer videre med tankene om den amerikanske drømmen, som også blir personlig med hans eget liv og røttene fra Kansas og Texas.
16:00 Åpent mingletelt utenfor InnoCamp
